Verlatingsangst.

Gepubliceerd op 22 mei 2024 om 07:48

Verlating angst.

Verlating angst, een woord waar we natuurlijk allemaal wel al van gehoord hebben, maar wat is dat nu eigenlijk. Wat houdt verlating angst nu in. Wat kun je er aan doen, kun je het voorkomen. Allemaal aspecten die ik naar voren wil brengen.

 

Wat is verlating angst:

Verlatingsangst wordt met in de vaktermen ook wel separatieangst en of isolofobie genoemd. Heel simpel gezegd ben je bang verlaten te worden, alleen achter te blijven en eenzaam te zijn. Je kunt daardoor een extreme angst voelen. Dit hoeft niet perse te zijn als je alleen bent maar ook een extreem gevoel van angst ervaren om verlaten te worden door je partner, dat er iets gebeurd met je partner of dat je ergens de controle over verliest die te maken hebben binnen een relatie.

 

Dit kan zich tevens op verschillende manieren geuit worden, bijvoorbeeld; hyperventileren, paniekaanvallen, woede aanvallen, dit heeft alles vooral te maken met de onmacht, de frustratie door het geen controle hebben over de algehele situatie. Dit tevens ook kan lijken op (extreem) jaloers zijn.

 

Er zijn ook meer mensen zoals jij, je bent echt niet de enige dat dat voelt in extreme mate. Maar er is over het algemeen wel een gevoel van schaamte erover. Je wilt je niet zo voelen, je wilt niet zo zijn.

 

Maar als je dit artikel leest heb je de eerste stap voor jezelf al gezet. Je bent je min of meer bewust dat er iets is wat je niet prettig vind, je vind het niet fijn en je wilt er iets aan doen. Of in ieder geval jezelf leren begrijpen.

 

Daarnaast is het belangrijk zoals met alles dat je dit bespreekbaar maakt. Bijvoorbeeld je partner moet een operatie ondergaan en je vind het ontzettend moeilijk de zorg van hem over te dragen aan een ander, je wilt hem niet kwijt. Maak het bespreekbaar met het zorgpersoneel. Vertel waar je mee zit. Maar vergeet vooral niet dat hun, hun werk doen, zij zijn er niet alleen voor je partner maar ook voor jou. En als mensen weten wat er speelt je acties/ reacties beter begrijpen kunnen ze je hierin geruststellen.

 

Wat kun je doen:

Wordt je bewust van je angst, erken het. Houd het bespreekbaar dat je er last van hebt. Stel je zelf de vraag is mijn angst gebaseerd op een feit, dat iemand je verlaat? Als iemand je al verlaat heb je daar dan controle op? Vaak heeft deze angst ook te maken met (je) onzekerheden, werk aan je zelfvertrouwen. Natuurlijk gaat niets van zelf je zult er wel echt mee aan de slag moeten gaan.

Als je er zelf niets aan kunt doen, neem dan contact op met je huisarts, bespreek dit, de huisarts zal je in veel gevallen doorverwijzen naar een therapeut. Natuurlijk kun je zelf ook contact opnemen met een coach, denk hierbij aan een life coach.  Wat hierin wel ontzettend belangrijk is, dat je je op je gemak voelt bij je therapeut of coach. Dat je vertrouwen hebt en gewoon een goed gevoel hebt bij de persoon. Als dit namelijk niet het geval is zul je er ook niet prettig voelen. En kan het zijn dat het voor jou dan niet lijkt te werken.

 

Het echt voorkomen is natuurlijk heel lastig. Het wordt vaak ontwikkelt door gebeurtenissen (trauma’s) in ons leven. De ene persoon is er gevoeliger voor dan de ander. Het maakt je in ieder geval niet minder mens door. Omarm het, en doe er iets aan. Niet voor een ander, voor jezelf!

 

Mocht je hier meer vragen over hebben kun je altijd contact met me opnemen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.